Tag Archives: tips usahawan

daftar ssm

AWAS USAHAWAN! Daftar SSM sebelum bina produk!

tahun 2018 , dan ada dari kalangan usahawan kita masih belum daftar ssm ! Bahaya untuk bisnes anda! Sebagai Usahawan , SSM adalah perkara asas lagi fundamental untuk mulakan perniagaan. Jika anda masih belum mulakan, lakukan sekarang.

Penting ke ada SSM ini? Apakah kelebihan  SSM kepada perniagaan yang bakal kita bina? Produk yang bakal dibina akan anda kaitan dengan SSM ke?

Berikut ialah kelebihan daftar SSM dan mempunyai akaun semasa perniagaan

” the way to get started is quit talking and begin doing – Walt Disney ”

1. Akta Perniagaan 1956

Perniagaan kita walaupun kita dapat untung margin besar atau kecil, baik peniaga kecil-kecilan mahupun punyai kedai yang besar perlu secara sah didaftarkan sebagai entiti perniagaan di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.  Daftar SSM ini perlu dilakukan

2. Elak Denda

Tiada risiko dikenakan denda sebanyak RM50,000 atau penjara dua tahun. Daftar SSM dengan modal hanya RM60 setahun.

3. Kredibiliti 

Kredibiliti kita sebagai peniaga ( online atau offline ) terpancar jelas apabila sudah didaftarkan.

4. Keyakinan Pelanggan

Keyakinan pelanggan meningkat apabila berurusan dengan kita, sebagai satu perniagaan sah.

daftar ssm

5. Accesibility Global

Memudahkan urusan-urusan perniagaan bersama pembekal dari dalam atau luar negara.

6. Accesibility Local

Memudahkan urusan-urusan pembelian perumahan, mesin operasi, jentera, kenderaan atau keperluan lain. Kita ada bukti bahawa perniagaan kita wujud dan sah.

7. Ke Arah Sdn Bhd

Memudahkan kita belajar dan ambil tahu selok belok pengurusan perniagaan sebagai persiapan ke arah pensyarikatan pula ( Sdn Bhd ) sekiranya perlu.

8. Percukaian dan Zakat

Rekod duit keluar masuk yang baik dan dokumentasi yang lengkap, memudahkan pelbagai urusan di masa depan, termasuklah pengistiharan cukai pendapatan dan membuat perkiraan zakat ( bagi Muslim ).

Daftar SSM amatlah mudah. Ia tidak akan mengambil masa yang terlalu lama untuk diproses. Bahkan ianya akan jadi penggerak utama dan identiti perniagaan anda.

Nak daftar SSM secara online, boleh terus klik di sini sekarang. Jika anda telah punyai SSM dan bercita-cita untuk teruskan impian anda untuk bina produk jenama sendiri, jom klik di sini untuk mulakan langkah pertama anda

 

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

bina produk

Lakukan 3 Perkara ini Bila Bina Produk Jenama Sendiri

anda dah sedia nak lakukan 3 Perkara ini bila bina produk jenama sendiri dalam masa terdekat ni? jika ya, tahniah kerana anda akan masuk ke Industri Baharu iaitu Industri OEM. Industri ini belum ramai usahawan cebur

hanya 1-2% usahawan bumiputera lahir dari industri OEM. Selebihnya usahawan yang lain lebih suka menjadi agen di bawah produk usahawan yang menjalankan perniagaan OEM.

beruntung bila anda dah decide nak bina produk jenama sendiri. Lebih beruntung bila kos yang anda nak mulakan itu sangat rendah! Al-maklumlah, anda bina di kilang

Tapi saya selalu dapat rungutan dari Usahawan di luar sana, walaupun mereka bina di Kilang, tapi harga mahal! Macam mana tu?

jawapan mudah saya, pernah baca kerisauan Usahawan dalam bina produk jenama sendiri? Jika belum, klik di sini 

berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda elakkan bila bina produk jenama sendiri

bina produk

1. Nyatakan total bajet anda.

Adakah anda punya bajet cukup-cukup atau atau anda punyai bajet tambahan dalam perniagaan anda. Seperti contoh

  1. anda punyai bajet dalam bina produk dalam RM 20,000
  2. anda juga wajib punyai bajet untuk pemasaran separuh dari nilai produk anda
  3. anda juga harus punya bajet kecil seperti kecemasan

jika anda tidak punyai bajet 2 dan 3 ( no  dua paling utama ) , anda akan hadapi masalah untuk bina produk anda.

mahukah anda apabila produk siap tapi tidak terjual? bahaya. Andai kata 1000MOQ itu boleh hasilkan dan jana RM 100,000 ke Rm 150,000, adakah itu pelaburan yang berbaloi? Maka jangan kedekut untuk lakukan bajet untuk pemasaran.

2. Lakukan pemasaran ONLINE

tahukah anda , sekeping billboard di Highway PLUS berharga dari 15,000 ke rm 140,000 setahun ? Baru satu. Itu untuk bina jenama sahaja! Tapi anda perlukan return modal segera untuk hasilkan produk baru lagi ( renew MOQ ) di kilang jika permintaan tinggi di pasaran.

adam jamaludin
upah webdesigner untuk hasilkan website anda

Oleh itu, saya galakkan anda sebagai Usahawan Produk bina laman web untuk selaraskan sistem jualan, sistem marketing, sistem agen anda di sana. Anda tidak perlu untuk bina sendiri, boleh upah dari website designer yang berpengalaman dalam menghasilkan website jenis salesletter atau shopping cart. Jika anda belum ada website, anda boleh upah webdesigner

3. Pilih Kilang bukan Agen

usahawan yang baru berjinak dengan dunia OEM selalu tersilap langkah apabila mem bina produk jenama sendiri buat kali pertama dengan tempah melalui orang tengah iaitu agen. Perkara ini lebih memburukkan keadaan apabila kos yang seharusnya rendah untuk mereka menjadi mahal lalu menyukarkan mereka untuk menjual produk mereka di pasaran.

Kesannya?

Lambakan produk tidak terjual berada di gudang dan lebih malang lagi, produk tersebut terpaksa dijual bawah harga modal. Pilih kilang OEM, bukan agen. Antara kilang OEM yang saya rekomen di Semenanjung ialah FormulabIndustry

https://www.formulabindustry.com

kilang OEM bertaraf GMP yang membantu usahawan mem bina produk jenama sendiri. Bukan sahaja kos rendah, bahkan pensijilan juga turut disediakan dari segi HALAL, Mesti, KKM.

jadi dah dapat rentak bagaimana nak bina produk anda? Jika ini kali pertama anda, sudi-sudi komen di bawah, apa kah produk yang anda ingin bina.

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

soalan oem

3 Soalan OEM yang Selalu Ditanya di Kilang OEM

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

pernah tak anda tanya pada diri sendiri, apa soalan OEM yang bakal di tanya di Kilang OEM jika anda walk in pada hari esok? Ini adalah soalan bocor yang anda boleh prepare jika anda rasa anda mahu ke Kilang OEM pada esok hari

3 Soalan OEM yang selalu ditanya di Kilang OEM

1.Anda dari mana

selalu soalan ini dituju jika anda berjumpa dengan kilang ( direct kilang ). Kenapa soalan ini direct sangat? Jangan salah faham ya, kilang tidak ada apa-apa masalah pun jika anda dari luar negara, cuma ini adalah soalan basic.

seterusnya, jika andai kata anda dari Utara dan Kilang berada di Selatan, kilang akan tanya di mana anda nak Kilang hantar produk jenama sendiri yang bakal anda bina? Jika anda berada jauh, kilang akan hantarkan juga tapi akan ambil masa dan kos ( selalunya penghantaran percuma )

maka pilihlah kilang OEM yang berhampiran anda ATAUkilang OEM yang sediakan kemudahan untuk berurusan.

2. Adakah anda punyai PENGALAMAN berniaga

ini adalah soalan OEM  fundamental yang perlu anda jawab sendiri sebelum anda ke mana-mana kilang. Jika jawapan anda, anda telah punyai pengalaman berniaga dan tahu selok belok perniagaan, kilang akan seronok untuk berurus niaga bersama anda.

jika jawapan anda ” ini kali pertama ” dalam perniagaan, awas SOALAN OEM ini akan buatkan pengurusan kilang tidak berminat untuk jadikan anda client mereka. Bukan kerana mereka tidak mahu, tapi lebih kepada toleransi.

ramai usahawan yang baru kali pertama involve dengan OEM tanpa selok belok perniagaan tumpas dengan menyimpan produk mereka di bawah katil kerana tidak terjual!

3. Berapakah bajet anda?

jika anda telah bersedia, ini adalah kos kiraan mudah untuk anda.

  1. Ketahui industri pilihan anda seperti contoh kecantikan, kesihatan, makanan, minuman ( contoh boleh klik di sini )
  2. Setiap industri punyai harga berbeza
  3. Anda telah ada formula? jika tiada, RND Kilang akan bantu anda dalam sediakan formula yang mendapat permintaan tinggi di pasaran
  4. setiap ADDED Formula menambah nilai harga pada produk anda
  5. berapakah kesediaan MOQ anda , kebiasaan kilang OEM mahukan client mereka tempah minima 1000 MOQ per produk. Jika kos produk anda rm 3-7, maka darablah total itu
  6. Kotak dan Percetakan : kos ini amat rendah jika anda direct dengan kilang. Serendah dari 30 sen sehingga rm 2 per pcs. Selalunya DESIGN adalah percuma!

 

sekarang anda telah tahu SOALAN OEM yang selalu ditanya di kilang. Jangan risau, kebanyakkan yang bertanya juga adalah mereka yang baru ceburi bidang OEM kali pertama. banyakkan bertanya untuk dapatkan jawapan. Semoga berjaya!

 

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

usahawan OEM

3 Perkara yang percepatkan Usahawan OEM berjaya

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

di dalam dunia perniagaan Usahawan OEM, tidak dinafikan, ada perkara yang lebih asas sebelum datangnya segala strategi dan teknik pemasaran, kekuatan jualan setiap hari mahupun bulanan.

Ianya adalah tabiat iaitu habit yang dipraktiskan Usahawan OEM itu sendiri setiap hari 24/7 yang buatkan perniagaan mereka berjaya. Tentu anda kenal kan dengan usahawan-usahawan yang kaya raya di dunia ini, dan mereka punyai tabiat harian yang hebat.

berikut adalah 3 Perkara yang percepatkan Usahawan OEM berjaya

usahawan OEM

1. Mulakan pantas

ramai dari Usahawan OEM pada mulanya bermula dari bawah. Mereka ialah orang-orang yang asalnya hasilkan pendapatan melalui program  seperti

  1. dropship
  2. agen
  3. pengedar,pemborong
  4. stokis

tapi apabila mereka kuasai sistem jualan dan ingin mengorak ke dunia OEM iaitu pembinaan produk jenama sendiri untuk kali pertama, mereka tidak ambil masa lama untuk bertindak.

Kebiasaan bagi mereka yang tidak berjaya dalam dunia perniagaan, mereka lebih suka tunggu dan lihat. Selagi tak nampak hasil mereka tidak terasa tergerak untuk keluar dari comfort zone mereka

apabila mereka kenali Kilang OEM yang boleh bantu mereka bina produk, mereka bertindak pantas, mereka MULAKAN LANGKAH terus dengan menghubungi, melakukan temu janji, melihat kepada RND produk, dapatkan dokumentasi dan kurang dalam masa sebulan , produk baru jenama sendiri yang mereka impikan menjadi kenyataan.

mudah tak nak jadi kaya raya? Mudah jika anda MULAKAN SEGERA, MULAKAN PANTAS

2. Lakukan dengan pantas

bila dah berniat untuk jadi usahawan OEM , perkara yang perlu didatangi ialah anda kena cepat dalam industri anda. Kemaskan segala perancangan anda dan lakukan pantas.

Seperti contoh, anda ingin merangka sistem jualan dari dropship, agen, pengedar, stokis , affiliate dsb, set kan masa  dan cuba lakukan dan siapkan sistem ini  lebih awal dari masa yang ditetapkan

ada yang kata jika buat kerja cepat-cepat nanti kualiti hilang, jawapan saya, tiada perkara seperti itu. Seorang yang dah biasa anyam ketupat hanya ambil masa 20-30 saat untuk hasilkan anyaman ketupat berbanding mereka yang baru nak bertatih, ambil masa sehingga 5-10 min. Adakah kecepatan masa itu mengurangkan kualiti?

3. Recover Pantas

tidak dinafikan, dalam perniagaan kita akan hadapi kegagalan demi kegagalan sebelum temui kejayaan. Tapi masa yang diambil kita untuk recover dari kegagalan itu akan percepatkan kejayaan kita. Faham?

Contoh  1

en A hadapi kegagalan dan ambil masa 3 bulan untuk recover dari kegagalan. Jika setahun, en A telah recover  4 kali dari kegagalan

Contoh 2

en B hadapi kegagalan dan ambil masa 1 bulan shj untuk recover dari kegagalan. Jika setahun, en B telah recover 12 kali dari kejayaan

Andai kata jika sebagai Usahawan anda perlu sekurang-kurangnya 16 – 20 kali kegagalan atau cabaran sebelum temui kejayaan, siapakah yang akan capai segera dalam kejayaan, en A atau en B?

jangan takut pada kegagalan, itu adalah normal. Tapi bangkit dan recover pantas!

dunia perniagaan ini adil. Mereka yang berusaha keras dan banyak, mereka akan berjaya. Ini juga yang dialami oleh Usahawan OEM sebelum mereka capai kejayaan. Jangan give up, bina habit yang baik serta berusaha sungguh-sungguh untuk jadi jutawan yang anda idamkan

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

3 Checklist untuk bina produk jenama sendiri di Kilang OEM

adakah ini kali pertama anda ingin mahu bina produk jenama sendiri di Kilang OEM? Jika ini kali pertama, moga thread artikel ini dapat  pandu dan bantu anda. Artikel ini lebih kepada bantu usahawan pilih produk yang mendapat permintaan tinggi di pasaran.

jika anda mahu kenali produk-produk Kilang OEM Hasilkan setiap hari, boleh klik di sini

Apakah produk yang sesuai dihasilkan di Kilang OEM? Sebelum menjawab soalan ini, ada soalan yang lebih dasar iaitu, apabila anda memulakan perniagaan OEM, apakah masalah yang anda ingin selesaikan dengan perniagaan anda?

Seperti contoh, jika anda ingin membantu audience anda mengurangkan berat badan, maka industri kesihatan  adalah pilihan anda. Jika anda ingin membantu audience hilangkan jerawat dan jeragat di muka, industri kecantikan adalah pilihan anda

1.Pilih Industri Anda

Memilih industri ini akan memudahkan anda untuk fokus pada penghasilan produk anda di kilang OEM.

ada beberapa industri di pasaran Malaysia yang mendapat permintaan tinggi dari kalangan pengguna, namun persaingan juga tinggi, antaranya

  1. industri kesihatan
  2. industri kecantikan
  3. minuman dan makanan

 

2. Bina Produk di Kilang OEM

ada 3 Kelebihan utama yang anda akan dapat bila bina produk jenama sendiri di Kilang OEM , antaranya

  1. Penghasilan dalam skala besar
  2. Kos rendah per produk
  3. Pensijilan dan Pengiktirafan

3. Pilih Pasaran

jenama sendiri

 

ketiga-tiga elemen ini amat penting untuk kelestarian perniagaan anda. Produk jenama sendiri yang bakal anda bina juga perlulah punyai tempat di pasaran yang sesuai untuk memudahkan jualan produk anda setiap hari tanpa gagal

bersedia dah nak bina produk jenama sendiri di Kilang OEM?

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*