Tag Archives: jenama sendiri

bina produk

Lakukan 3 Perkara ini Bila Bina Produk Jenama Sendiri

anda dah sedia nak lakukan 3 Perkara ini bila bina produk jenama sendiri dalam masa terdekat ni? jika ya, tahniah kerana anda akan masuk ke Industri Baharu iaitu Industri OEM. Industri ini belum ramai usahawan cebur

hanya 1-2% usahawan bumiputera lahir dari industri OEM. Selebihnya usahawan yang lain lebih suka menjadi agen di bawah produk usahawan yang menjalankan perniagaan OEM.

beruntung bila anda dah decide nak bina produk jenama sendiri. Lebih beruntung bila kos yang anda nak mulakan itu sangat rendah! Al-maklumlah, anda bina di kilang

Tapi saya selalu dapat rungutan dari Usahawan di luar sana, walaupun mereka bina di Kilang, tapi harga mahal! Macam mana tu?

jawapan mudah saya, pernah baca kerisauan Usahawan dalam bina produk jenama sendiri? Jika belum, klik di sini 

berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda elakkan bila bina produk jenama sendiri

bina produk

1. Nyatakan total bajet anda.

Adakah anda punya bajet cukup-cukup atau atau anda punyai bajet tambahan dalam perniagaan anda. Seperti contoh

  1. anda punyai bajet dalam bina produk dalam RM 20,000
  2. anda juga wajib punyai bajet untuk pemasaran separuh dari nilai produk anda
  3. anda juga harus punya bajet kecil seperti kecemasan

jika anda tidak punyai bajet 2 dan 3 ( no  dua paling utama ) , anda akan hadapi masalah untuk bina produk anda.

mahukah anda apabila produk siap tapi tidak terjual? bahaya. Andai kata 1000MOQ itu boleh hasilkan dan jana RM 100,000 ke Rm 150,000, adakah itu pelaburan yang berbaloi? Maka jangan kedekut untuk lakukan bajet untuk pemasaran.

2. Lakukan pemasaran ONLINE

tahukah anda , sekeping billboard di Highway PLUS berharga dari 15,000 ke rm 140,000 setahun ? Baru satu. Itu untuk bina jenama sahaja! Tapi anda perlukan return modal segera untuk hasilkan produk baru lagi ( renew MOQ ) di kilang jika permintaan tinggi di pasaran.

adam jamaludin
upah webdesigner untuk hasilkan website anda

Oleh itu, saya galakkan anda sebagai Usahawan Produk bina laman web untuk selaraskan sistem jualan, sistem marketing, sistem agen anda di sana. Anda tidak perlu untuk bina sendiri, boleh upah dari website designer yang berpengalaman dalam menghasilkan website jenis salesletter atau shopping cart. Jika anda belum ada website, anda boleh upah webdesigner

3. Pilih Kilang bukan Agen

usahawan yang baru berjinak dengan dunia OEM selalu tersilap langkah apabila mem bina produk jenama sendiri buat kali pertama dengan tempah melalui orang tengah iaitu agen. Perkara ini lebih memburukkan keadaan apabila kos yang seharusnya rendah untuk mereka menjadi mahal lalu menyukarkan mereka untuk menjual produk mereka di pasaran.

Kesannya?

Lambakan produk tidak terjual berada di gudang dan lebih malang lagi, produk tersebut terpaksa dijual bawah harga modal. Pilih kilang OEM, bukan agen. Antara kilang OEM yang saya rekomen di Semenanjung ialah FormulabIndustry

https://www.formulabindustry.com

kilang OEM bertaraf GMP yang membantu usahawan mem bina produk jenama sendiri. Bukan sahaja kos rendah, bahkan pensijilan juga turut disediakan dari segi HALAL, Mesti, KKM.

jadi dah dapat rentak bagaimana nak bina produk anda? Jika ini kali pertama anda, sudi-sudi komen di bawah, apa kah produk yang anda ingin bina.

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

soalan oem

3 Soalan OEM yang Selalu Ditanya di Kilang OEM

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

pernah tak anda tanya pada diri sendiri, apa soalan OEM yang bakal di tanya di Kilang OEM jika anda walk in pada hari esok? Ini adalah soalan bocor yang anda boleh prepare jika anda rasa anda mahu ke Kilang OEM pada esok hari

3 Soalan OEM yang selalu ditanya di Kilang OEM

1.Anda dari mana

selalu soalan ini dituju jika anda berjumpa dengan kilang ( direct kilang ). Kenapa soalan ini direct sangat? Jangan salah faham ya, kilang tidak ada apa-apa masalah pun jika anda dari luar negara, cuma ini adalah soalan basic.

seterusnya, jika andai kata anda dari Utara dan Kilang berada di Selatan, kilang akan tanya di mana anda nak Kilang hantar produk jenama sendiri yang bakal anda bina? Jika anda berada jauh, kilang akan hantarkan juga tapi akan ambil masa dan kos ( selalunya penghantaran percuma )

maka pilihlah kilang OEM yang berhampiran anda ATAUkilang OEM yang sediakan kemudahan untuk berurusan.

2. Adakah anda punyai PENGALAMAN berniaga

ini adalah soalan OEM  fundamental yang perlu anda jawab sendiri sebelum anda ke mana-mana kilang. Jika jawapan anda, anda telah punyai pengalaman berniaga dan tahu selok belok perniagaan, kilang akan seronok untuk berurus niaga bersama anda.

jika jawapan anda ” ini kali pertama ” dalam perniagaan, awas SOALAN OEM ini akan buatkan pengurusan kilang tidak berminat untuk jadikan anda client mereka. Bukan kerana mereka tidak mahu, tapi lebih kepada toleransi.

ramai usahawan yang baru kali pertama involve dengan OEM tanpa selok belok perniagaan tumpas dengan menyimpan produk mereka di bawah katil kerana tidak terjual!

3. Berapakah bajet anda?

jika anda telah bersedia, ini adalah kos kiraan mudah untuk anda.

  1. Ketahui industri pilihan anda seperti contoh kecantikan, kesihatan, makanan, minuman ( contoh boleh klik di sini )
  2. Setiap industri punyai harga berbeza
  3. Anda telah ada formula? jika tiada, RND Kilang akan bantu anda dalam sediakan formula yang mendapat permintaan tinggi di pasaran
  4. setiap ADDED Formula menambah nilai harga pada produk anda
  5. berapakah kesediaan MOQ anda , kebiasaan kilang OEM mahukan client mereka tempah minima 1000 MOQ per produk. Jika kos produk anda rm 3-7, maka darablah total itu
  6. Kotak dan Percetakan : kos ini amat rendah jika anda direct dengan kilang. Serendah dari 30 sen sehingga rm 2 per pcs. Selalunya DESIGN adalah percuma!

 

sekarang anda telah tahu SOALAN OEM yang selalu ditanya di kilang. Jangan risau, kebanyakkan yang bertanya juga adalah mereka yang baru ceburi bidang OEM kali pertama. banyakkan bertanya untuk dapatkan jawapan. Semoga berjaya!

 

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

3 Checklist untuk bina produk jenama sendiri di Kilang OEM

adakah ini kali pertama anda ingin mahu bina produk jenama sendiri di Kilang OEM? Jika ini kali pertama, moga thread artikel ini dapat  pandu dan bantu anda. Artikel ini lebih kepada bantu usahawan pilih produk yang mendapat permintaan tinggi di pasaran.

jika anda mahu kenali produk-produk Kilang OEM Hasilkan setiap hari, boleh klik di sini

Apakah produk yang sesuai dihasilkan di Kilang OEM? Sebelum menjawab soalan ini, ada soalan yang lebih dasar iaitu, apabila anda memulakan perniagaan OEM, apakah masalah yang anda ingin selesaikan dengan perniagaan anda?

Seperti contoh, jika anda ingin membantu audience anda mengurangkan berat badan, maka industri kesihatan  adalah pilihan anda. Jika anda ingin membantu audience hilangkan jerawat dan jeragat di muka, industri kecantikan adalah pilihan anda

1.Pilih Industri Anda

Memilih industri ini akan memudahkan anda untuk fokus pada penghasilan produk anda di kilang OEM.

ada beberapa industri di pasaran Malaysia yang mendapat permintaan tinggi dari kalangan pengguna, namun persaingan juga tinggi, antaranya

  1. industri kesihatan
  2. industri kecantikan
  3. minuman dan makanan

 

2. Bina Produk di Kilang OEM

ada 3 Kelebihan utama yang anda akan dapat bila bina produk jenama sendiri di Kilang OEM , antaranya

  1. Penghasilan dalam skala besar
  2. Kos rendah per produk
  3. Pensijilan dan Pengiktirafan

3. Pilih Pasaran

jenama sendiri

 

ketiga-tiga elemen ini amat penting untuk kelestarian perniagaan anda. Produk jenama sendiri yang bakal anda bina juga perlulah punyai tempat di pasaran yang sesuai untuk memudahkan jualan produk anda setiap hari tanpa gagal

bersedia dah nak bina produk jenama sendiri di Kilang OEM?

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

Bagaimana Produk Jenama Sendiri Nak Bersaing dengan Produk Luar Negara

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

Anda usahawan, anda nak produk jenama sendiri yang anda bina bersaing dengan produk luar negara yang jauh lebih hebat mempromosi produk mereka di kaca tv ? Adakah masih ada ruang persaingan yang boleh anda gunakan untuk tambat hati pengguna yang baharu untuk gunakan produk jenama sendiri yang anda bina ?

Gunakan 3 Tips ini untuk jadikan produk jenama sendiri anda berbeza dengan pesaing

1. Ketahui Kandungan Bahan Produk Jenama Sendiri Anda

Memang ada banyak jenama tempatan di pasaran, kebanyakannya bergantung kepada kepakaran pihak lain untuk melakukan kajian dan penyelidikan. Namun lebih malang apabila Pemilik Produk Jenama Sendiri tidak mengetahui tahap keselamatan kandungan bahan yang digunakan. Masalah timbul pada produk yang membabitkan penggunaan bahan kimia berbahaya seperti merkuri, hidroquinon, tritenoin dan seumpamanya kerana ia boleh merosakkan kulit.

be osem, be fleksibel dan be responsible. Itu adalah ungkapan popular untuk kejayaan. Anda sebagai usahawan produk jenama sendiri haruslah tahu apa kandungan yang ada dalam produk anda. Jika pengguna lebih arif tentang bahan terlarang, maka SATU SINGLE POST kerana kelemahan anda yang tular di media sosial boleh buatkan momentum perniagaan anda goyah.

2. Dapatkan Kelulusan KKM

dapatkan kelulusan KKM untuk bina produk jenama sendiri

 

kelulusan KKM ini adalah pensijilan yang diberikan kepada pemilik produk akan kesediaan dan keselamatan produk ini sesuai kepada pengguna. Pengguna sekarang arif dan suka melihat tanda KKM ini di produk kesihatan. Ada kelulusan KKM , produk jenama sendiri anda akan dapat tambat hati pengguna!

 

3. Bina Produk Jenama Sendiri di Kilang OEM bertaraf GMP

saya yakin, usahawan produk tentu sudah biasa dengan terma ini ” bina produk jenama sendiri di Kilang OEM bertaraf GMP ” . Pengguna berhak untuk tahu adakah produk jenama sendiri ini dihasilkan dari medium kilang OEM bertaraf GMP atau “kilang di belakang rumah” atau ” produk timbang kilo dari negara jiran ” .

ini adalah list antara Kilang OEM bertaraf GMP di Malaysia pilihan utama usahawan produk. Klik di sini

mudahkan nak compete dengan produk jenama sendiri anda dengan produk antarabangsa ? Sekarang anda sudah tahu, jangan teragak-agak untuk laksanakannya

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

 

Risiko Untuk Bina Produk Jenama Sendiri Melalui Kilang OEM

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

Tahu tak macam mana nak bina produk melalui Kilang OEM? pernah tak anda sebagai usahawan lihat iklan di jalanraya, lebuhraya, di tv dan juga di radio yang selalu naikkan iklan dari usahawan tempatan dan luar negara terutamanya iklan produk jenama sendiri. Pernah tanya pada diri sendiri, macam mana mereka bina produk mereka sendiri? Mesti besar modal mereka …. kan?

sebenarnya modal buat produk jenama sendiri melalui Kilang OEM ni modalnya tidak besar seperti yang anda fikirkan. Tapi jika anda tersilap langkah, ianya suatu perkara yang amat merugikan dan makan modal anda semula. Topik hari ini untuk dikupaskan ialah

RISIKO UNTUK BINA PRODUK JENAMA SENDIRI MELALUI KILANG OEM

Apakah OEM? OEM adalah ringkasan kepada “original equipment manufacturer.” Ia bermaksud sesuatu produk dikilangkan oleh seseorang untuk orang lain di bawah jenama orang tersebut.

 

Apakah OEM? OEM adalah ringkasan kepada “original equipment manufacturer.” Ia bermaksud sesuatu produk dikilangkan oleh seseorang untuk orang lain di bawah jenama orang tersebut.

Banyak produk seperti kosmetik, makanan dan makanan kesihatan dikeluarkan secara OEM. Air mineral juga banyak dikeluarkan secara OEM. Saya tahu ada sebuah syarikat mengeluarkan lebih 200 jenama air mineral untuk pelbagai pembekal.

Sebagai contoh, sekiranya anda ingin mengeluarkan produk kosmetik, anda tidak perlu kilang. Anda boleh minta kilang sedia ada mengeluarkan produk tersebut dengan meletakkan jenama anda di produk itu.

Di Malaysia, OEM ini dilakukan oleh agensi seperti FormulabIndustry

Apakah kebaikan Kilang OEM?

1. Anda tidak perlu buka kilang untuk keluarkan produk.

2. Pengeluaran lebih cepat. Dari proses formulasi sehingga pengeluaran, tidak sampai dua bulan. Seperti contoh, di FormulabIndustry sampel produk boleh disiapkan seawal 4 hari dan total MOQ boleh disiapkan dalam masa 7 hari ke 14 hari sahaja tanpa mengambil masa yang panjang.

3. Oleh kerana ia dikilangkan oleh syarikat besar, persijilan seperti halal, HAACP, MESTI, GMP dan lain-lain sedia ada atau boleh diperolehi dengan mudah.

4. Kos pengeluaran produk permulaan  rendah, di antara RM25K – RM50K bergantung kepada jenis produk. Ada juga dari 5k-15k. Boleh dapatkan quotation terus di sini

5. Anda tidak memerlukan pekerja pengeluaran, fokus kepada pemasaran.

Risiko Untuk Bina Produk Jenama Sendiri Melalui Kilang OEM ?

1. Sekiranya anda belum pernah menjual apa-apa produk sebelum ini, usah mulakan perniagaan dengan cara ini. Sekiranya anda belum berjaya menjual sebatang pen, apakah yang membuatkan anda yakin boleh menjual berkotak-kotak makanan kesihatan?

2. Banyak masa diperlukan untuk membina jenama. Dengan bajet yang ada, berapa lama anda dapat bertahan?

3. Walaupun kos pengeluaran rendah, namun pelaburan untuk promosi amat tinggi. Tak cukup sekadar ada modal untuk kilangkan produk. Berapa banyakkah wang yang sanggup anda laburkan untuk A&P?

4. Memandangkan produk itu dikeluarkan secara kuantiti besar, adakah anda mempunyai saluran pemasaran yang sesuai bagi menampung pengeluaran tersebut? Adakah saluran itu sudah diuji dan terbukti berkesan?

5. Oleh kerana produk PESAING itu berkemungkinan dikeluarkan dari kilang yang sama (mungkin dengan sikit variasi), apakah nilai tambah anda?

jika diikutkan,  risiko untuk bina produk jenama sendiri melalui Kilang OEM tertumpu pada mereka yang betul-betul newbie dalam dunia perniagaan. Nasihat saya, jika nak elakkan risiko untuk bina produk jenama sendiri melalui Kilang OEM , mulakan dengan program kecil-kecilan seperti dropship, kemudian upgrade kepada agen, stokis dan pengedar.

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

 

4 Kerisauan Usahawan Ingin Bina Produk Jenama Sendiri

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*

boleh kata purata Usahawan Bina Produk Jenama Sendiri lahir di Malaysia setiap bulan adalah dalam 20-30 orang mengikut statistik penghasilan. Akan tetapi dari semua usahawan yang baru ini, hampir 9/10 Usahawan ini pada mulanya ada masalah ini yang selalu jadi post-traumatik  problem sebab kebanyakan masalah ini diketahui selepas bina produk jenama sendiri.

nak tahu apa masalah tu? jom follow , Jangan Lupa Baca Post sebelum ini iaitu APA ITU KILANG OEM , boleh klik di sini

ANTARA 4 KERISAUAN USAHAWAN INGIN BINA PRODUK JENAMA SENDIRI

  1. SCAMMER, PEMBEKAL YANG TIDAK TELUS

adakah anda tahu, Kilang OEM di Malaysia ini terbahagi kepada 3 kawasan Utama, iaitu Zon Utara, Zon Selatan dan Zon Pantai Timur. Dalam kata lain, setiap zon ini hanya ada beberapa Kilang OEM bertaraf GMP  yang wujud. Kilang belakang rumah/kilang tidak diiktiraf tidak perlu dimasukkan dalam list.

kebanyakan usahawan ingin bina produk jenama sendiri mahu jalan pintas dengan inginkan margin untung besar dengan menempah melalui kilang yang tiada pengiktirafan Kilang OEM dan Kilang GMP dari badan kerajaan. Akhirnya mereka terperangkap apabila dapat aduan dari pengguna dan saman tanpa dan gulung tikar pada tahun seterusnya!

dalam kata lain, setiap zon ini ada beberapa kilang sahaja akan tetapi AGEN yang mengaku KILANG berleluasa . Kilang ada 3 atau 4 buah setiap zon tapi AGEN ada berpuluh-puluh satu-satu masa! Jika anda sebagai Usahawan yang ingin bina produk jenama sendiri, binalah terus di Kilang OEM bukan melalui agen.

masalah kedua yang lebih rumit adalah bila jumpa fake-agen. Order telah diberikan, MOQ telah submit, duit bayaran telah diberi tapi produk jenama sendiri yang ingin dibina itu tiada. Modal hangus. Sedih tak?

Anda save margin jika anda terus dengan kilang , bukan dengan agen, ini antara list Kilang OEM bertaraf GMP di Malaysia. Klik di sini

2.  STOK TELAH DIBINA TETAPI TIADA READY STOKIS ATAU AGEN YANG BERMINAT

dua soalan utama apabila Usahawan ingin membina produk di Kilang OEM.

  1. Adakah anda punyai pengalaman berbisnes
  2. Adakah anda telah punyai sistem jualan dan pemasaran

jika dua soalan ini anda telah lepas, anda sesuai untuk bina produk jenama sendiri

3. Produk dan Label Tiada Kelulusan KKM

sama seperti point no 1 tapi please before anda buat produk. Jangan self claim benda  yang tiada seperti kelulusan KKM, HALAL dan MESTI. Mulakan bisnes produk jenama sendiri anda teliti. Cari Kilang OEM yang provide 3 kelulusan di atas.

4. KONTEN BAHAN YANG MERAGUKAN

setiap Kilang punyai biochemist mereka tersendiri untuk bantu Usahawan bina produk jenama sendiri. Ada juga usahawan yang datang bersama biochemist mereka hanya untuk serahkan formula tertentu produk mereka. KKM amat peka akan produk di pasaran yang tidak tepati piawaian seperti

  • produk punyai barang terlarang seperti bahan kimia
  • bahan digunakan tidak organik
  • punya paraben/sls

anda pernah dengar jenama minuman kurus hangat di pasaran yang baru sahaja di haramkan? Iklan di billboard Plus penuh tapi akhirnya pelaburan yang merugikan kerana produk jenama sendiri mempunyai bahan yang meragukan!

moga perkongsian ini membantu anda Usahawan bina produk jenama sendiri dengan jaya

PANGGILAN KEPADA USAHAWAN PRODUK! Bina produk jenama sendiri terus di kilang FormulaBIndustry. Kilang OEM bertaraf GMP ini akan membantu anda membina produk pertama atau sedia ada dengan harga yang rendah berserta kelulusan seperti KKM , HALAL dan MESTI. Lawati www.FormulaBIndustry.com . TAWARAN HARGA DAN TEMUJANJI EKSKLUSIF sehingga 31 OGOS ini. KLIK di sini sekarang! Atau hubungi saya di 0198805049. *Hubungi sekarang untuk EARLY- BIRD-PROMO - Temujanji eksklusif bersama RND dan Sales Executive Tuan Bolyan Ahmad*